Eiwitten zijn onmisbaar voor het menselijke lichaam!

Eiwitten als bouwstoffen

Eiwitten zijn een onmisbaar onderdeel van onze voeding. Ze functioneren als bouwstof voor de spieren, beschermen de cellen en sommige functioneren als hormonen, die bijvoorbeeld helpen om de slaap te vatten. Ook helpen ze bij het opbouwen van nieuwe cellen in ons lichaam, en bij het in stand houden van bestaande cellen.
Ze bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren waaruit de verschillende proteïnen opgebouwd zijn. Een aantal daarvan kan ons lichaam zelf produceren. Daarnaast zijn er 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken: deze dienen we dus uit onze voeding te halen. Het is dus goed om naar ons dieet te kijken om te bepalen of we voldoende essentiële aminozuren innemen. Indien niet, kan het aan te raden zijn om te overwegen om extra eiwitten in te nemen, met de specifieke aminozuren.

Afvallen zonder problemen?

Het is van belang bij afvallen om te zorgen dat u voldoende eiwitten binnen blijft krijgen, om ervoor te zorgen dat uw spieren niet afbreken. Proteïnen zijn ook een hulp bij het afvallen: mensen die er veel consumeren voelen zich sneller verzadigd en zullen dus iets minder eten.

Er is veel variatie in de snelheid waarin eiwitten opgenomen worden door ons lichaam. Op basis daarvan, gaan we bepaalde supplementen dus in de ochtend of net in de avond consumeren.

Een gemiddelde volwassenen persoon heeft 0,8 g eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mensen die aan bepaalde ziekten lijden of herstellen van (brand)wonden en mensen die intensief sport beoefenen hebben wat nodig. Ook vegetariërs dienen een grotere hoeveelheid proteïne in te nemen, omdat plantaardige eiwitten minder goed opgenomen worden dan dierlijke.

Indien u om een bepaalde reden denkt extra proteïnen nodig te hebben, of niet voldoende binnen te krijgen via uw dieet, kan u kiezen uit verschillende supplementen. Zo is er eiwitpoeder, dat u in milkshakes, smoothies of soepen kan mengen. Of eiwitrepen, als tussendoortje dat u snel extra energie zal geven. U kunt ook kiezen uit eiwitpoeder dat specifiek gericht is om ‘s morgens dan wel ‘s avonds in te nemen, afhankelijk van hun functie en snelheid van opname in het bloed. Of u kunt kant-en-klare eiwitten kopen. Al deze producten kunt u vinden in verschillende smaken

Similar Posts